Rekrutacja do klas I na rok 2021/2022

Zespół Szkół Agrobiznesu w Człuchowie

Żywienia i Usług Gastronomicznych

W  Rankingu PERSPEKTYW TECHNIKA 2019 – Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych ZSA w Człuchowie zostało nagrodzone BRĄZOWĄ TARCZĄ, zdobywając 24 miejsce w województwie pomorskim wśród techników.

TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH- opis zawodu

W ostatnich latach rozwinęła się sieć lokali gastronomicznych. Coraz więcej ludności, szczególnie w dużych miastach, ze względu na szybki styl życia korzysta z formy jedzenia poza domem.

Rynek usług gastronomicznych rozwija się stale, ponieważ w Polsce w dalszym ciągu ilość zakładów jest dużo niższa niż w społeczeństwach zachodnich. Dlatego będą tworzyć się nowe miejsca pracy dla technika żywienia i usług gastronomicznych.

Ludzie częściej przemieszczają się, odpoczywają i oczekują na pełną obsługę dotyczącą wyżywienia. Pracę w gastronomii jest stosunkowo łatwo znaleźć. Ciągle dostępne są oferty pracy w kraju, jak i zagranicą. Osoba będąca z wykształcenia technikiem żywienia i usług gastronomicznych może także prowadzić własną firmę.

Technik żywienia i usług gastronomicznych jest przygotowany do wykonywania różnych zadań zawodowych zarówno dotyczących planowania produkcji, jak i świadczenia usług żywieniowych konsumentom.

Nauka trwa 5 lat i przygotowuje do egzaminów z dwóch 2 kwalifikacji. Uczeń po zdaniu egzaminu otrzyma świadectwo potwierdzające uzyskanie kwalifikacji z zakresu:

HGT.02 Przygotowywanie i wydawanie dań

HGT.12 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

Przedmioty zawodowe

  • teoretyczne:
    • wyposażenie i zasady bezpieczeństwa w gastronomii,
    • podstawy gastronomii,
    • zasady żywienia,
    • usługi gastronomiczne,
    • język angielski zawodowy,
  • praktyczne:
    • pracownia gastronomiczna,
    • pracownia obsługi klienta,
    • pracownia planowania żywienia,
    • organizacja produkcji gastronomicznej,
  • dodatkowo:
    • kurs umiejętności zawodowych,
    • praktyki zawodowe (po 4 tygodnie w kl. III i IV – razem 280godz.).

Miejsce realizacji praktyk zawodowych

Restauracje wolnostojące i przyhotelowe, zakłady żywienia zbiorowego świadczące szeroki zakres usług, podmioty świadczące usługi gastronomiczne z obsługą kelnerską oraz inne podmioty stanowiące potencjalne miejsce zatrudnienia absolwentów szkół prowadzących kształcenie w zawodzie.

 Czego nauczysz się w tym technikum

  • oceniania jakości produktów,
  • przechowywania żywności,
  • obróbki produktów i przygotowania stanowiska pracy,
  • obsługi sprzętu gastronomicznego,
  • przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów,
  • wydawania dań;
  • oceniania jakości żywności,
  • planowania żywienia z uwzględnieniem alternatywnego sposobu żywienia,
  • organizowania żywienia w produkcji gastronomicznej,
  • wykonywania usług gastronomicznych,
  • ekspedycji potraw i napojów.

Co zapewniamy:

  • bezpłatne kursy, między innymi: barista, kelner, carving, barman i język angielski zawodowy – każdy uczestnik kursu otrzyma certyfikat ukończenia kursu prowadzonego przez firmę zewnętrzną,
  • 4 tygodniowe płatne staże u pracodawców w czasie trwania nauki,
  • zajęcia teoretyczne i praktyczne w szkolnej pracowni gastronomicznej,
  • zajęcia i pokazy w zakładach pracy,
  • wycieczki przedmiotowe,
  • wyjazdy na targi,
  • możliwość zakwaterowania w bursie,
  • wszechstronny rozwój poprzez udział w zajęciach pozalekcyjnych: sportowych (siatkówka, koszykówka), teatralnych i muzycznych (mamy własny zespół muzyczny).

Absolwent technikum:

  • jest przygotowany do sporządzania potraw i napojów,
  • wykonuje zadania zawodowe związane z planowaniem i ocenianiem żywienia, organizowaniem i wykonywaniem usług,
  • przyjmuje surowce, półprodukty, organizuje proces magazynowania i zabezpieczania przed zepsuciem,
  • ocenia surowce, półprodukty i potrawy gotowe korzystając z oceny organoleptycznej,
  • rozróżnia zmiany pozytywne i negatywne zachodzące w żywności podczas przechowywania, obróbki wstępnej i cieplnej,
  • kontroluje etapy procesu technologicznego, prowadzi racjonalną gospodarkę surowcami i przestrzega zasad gospodarki odpadkami,
  • opracowuje nowe receptury na potrawy i napoje, wdraża je do produkcji,
  • w swoich działaniach stosuje systemy zapewniające jakość i bezpieczeństwo zdrowotne żywności,
  • posługuje się nowoczesnymi technologiami, urządzeniami, które ułatwiają realizację zadań zawodowych,
  • planuje i ocenia jadłospisy,oblicza wartość odżywczą i energetyczną potraw, posiłków,
  • układa menu codzienne, okolicznościowe i na przyjęcia,
  • organizuje proces produkcyjny w zakładzie gastronomicznym,
  • korzysta z programów komputerowych, które ułatwiają planowanie i rozliczanie działalności zakładu,
  • przedstawia ofertę usług gastronomicznych,
  • przestrzega zasad racjonalnego żywienia,
  • może podjąć pracę w:
  • zakładach gastronomicznych i obiektach zbiorowego żywienia(np. szpital, bursa, przedszkola)
  • barach, restauracjach, bursach, hotelach, pensjonatach, gospodarstwach agroturystycznych,
  • firmach oferujących usługi cateringowe,
  • instytucjach upowszechniających wiedzę o żywieniu i żywności,
  • organizacjach i instytucjach zajmujących się obrotem żywnością,
  • może prowadzić własną działalność gospodarczą i ubiegać się o fundusze z UE.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *